Clienții Q-A

Persoanele fizice - întrebări și răspunsuri

Grupul de experți Renewen-Eco K&R vă acordă consultanță cu plăcere. Ne dorim ca dumneavoastră să fiți informat corespunzător.

Alegerea energiei solare nu este o chestiune de credință, ci o orientare spre viitor.
Membrii echipei Renewen-Eco K&R au adunat informații care permit informarea oricărui interesat în chestiunile profesionale.

Am rezumat deja cele mai frecvente întrebări pentru a vă ajuta să începeți proiectul cât mai ușor.

Sistemele fotovoltaice pot fi instalate pe clădiri ca structuri de construcție proprii (de ex. Acoperiș complet sau pe garaje) și spații deschise. De obicei, operatorul are propriul său loc. Cu toate acestea, se pot forma și comunități care operează PVA într-o zonă comună sau pe terenul unui membru al comunității. PVA în clădirile închiriate poate fi pus în funcțiune numai cu acordul proprietarului și cu semnarea contractului corespunzător.

În general, cel mai preferat este locul de pe acoperiș. În aglomerările urbane, acest lucru în general nu este posibil, dar proprietarii de case cu o singură familie sau cu două familii folosesc de asemenea mai degrabă o suprafață de pe acoperiș decât o suprafața de pe terenul proprietății. Panourile solare pot fi încorporate si pe fațada casei. Integrarea PVA aduce beneficii logistice și tehnice. Instalarea PVA este posibil și pe suprafața podelei, dar în acest caz necesită schelete de susținere mai robuste, având un risc mai mare de deteriorare. 

 Fiecare operator PVA trebuie să se asigure că aspectul sistemului fotovoltaic se potrivește cu zona înconjurătoare.

Mărimea PVA depinde în principal de nevoile și obiectivele operaționale ale operatorului. În plus, datorită eficienței diferitelor module solare, acestea pot fi de până la dublul dimensiunii necesare pentru a obține aceeași performanțe. În medie, o casă familială formată din patru persoane are o suprafață de 80 de metri pătrați, asta se este baza de calcul al nevoilor energetice (în consecință, sunt utilizate module de performanță mai mică sau mai mare).

Deși rata medie a strălucirii soarelui în regiunile Europei Centrale este de 1200 kWh / m2 pe parcursul anului, conversia totală a energiei electrice nu este posibilă datorită compoziției de lumină și eficiența procentuală a panourilor solare. Pentru a ajunge la un vârf de KW (puterea de vârf a energiei solare), este necesară o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați. Puterea medie pe kWp este de 950 kWh pe an.

PVA ar trebui întotdeauna să fie proiectat la dimensiune mai mare decât cererea proprie. Producția în exces poate fi livrată în rețeaua publică la tarife de alimentare avantajoase și atractive, mult peste tarifele obișnuite. Cu cât energia este mai scumpă, cu atât sistemul este mai profitabil. Rentabilitatea se aplică nu numai refinanțării prin tariful de alimentare, ci și raportului prețurilor la achiziționarea sistemului. În cazul unei instalații pe acoperiș, PVA oferă și protecție, desigur, avem în vedere și estetica.

Un aspect important al randamentului sistemului fotovoltaic este așezarea optimă în funcție de razele soarelui. Mulți proprietari de case care nu au acoperiș orientat spre sud cred că investiția în PVA nu merită pentru ei. Cu toate acestea, această ipoteză nu este corectă. Chiar și cu un acoperiș sud-est sau sud-vest, puteți obține un randament bun. Chiar dacă casa se află în direcția nord-sud, PVA de pe acoperișul de vest atinge o rată acceptabilă de rentabilitate. Acoperișul estic nu este preferat, deoarece dimineața deseori este posibilă ceață și umiditatea, și chiar dacă soarele strălucește, acestea reduc randamentul. De altfel, structurile acoperișurilor obișnuite din România pot suporta cu ușurință greutatea PVA.

Cu cât abaterea spre sud este mai mare, cu atât este mai importantă înclinația. În orice caz, această medie se bazează pe distanța soarelui în timpul unei zile și al anotimpurilor. În România acest interval este între 35 și 45 de grade. Cu orientare spre vest, unghiul acoperișului poate ajuta modulele să obțină suficientă lumină solară.

Regiunile geografice diferă și în România. Regiunile sudice cu lumină puternică a soarelui sunt oarecum avantajoase. Totuși, acest lucru se poate schimba la orice locație și chiar și în regiunile de coastă unde norii devin tot mai des întâlniți, condițiile sunt destul de bune pentru funcționarea unui PVA la o valoare adăugată bună.

Sistemele fotovoltaice nu numai că contribuie într-un mod durabil la protecția mediului, ci sunt una dintre cele mai sigure opțiuni de redresare a investițiilor financiare. Rata de rambursare a energiei solare fabricate automat, astfel cum este definită în Legea energiei regenerabile, permite refinanțarea investiției PVA în decurs de 10-12 ani. Ulterior, instalația va continua să genereze electricitate, iar excedentul va continua să genereze profituri nete. 

Operatorul PVA economisește costurile de energie electrică în toate perioadele. După extinderea Actului privind energia regenerabilă în 2019, acesta primește acum un supliment pentru consum propriu. Acest lucru este deosebit de profitabil dacă sumele depășesc 100 Ron.

Independența față de cei mai mari furnizori de energie are un alt avantaj: prețurile tot mai mari ale energiei electrice nu sunt relevante pentru proprietarul PVA. În anii care urmează după refinanțarea PVA, spun experții, prețurile energiei electrice ar trebui plătite ca preț de achiziție egal cu prețul energiei solare. Apoi propriul sistem solar este și mai valoros. La urma urmei, durata medie de viață este de 30 de ani.

Da. Dacă intenționați să construiți un sistem fotovoltaic în România, răspunsul este clar afirmativ la această întrebare.

După cum se poate observa din hărțile oficiale ale Uniunii Europene, energia solară anuală este încă suficientă chiar și în regiunile dezavantajate din punct de vedere geografic pentru a produce energie solară. Deși radiațiile solare nu sunt distribuite în mod egal în România datorită condițiilor geografice, totuși este posibilă transformarea ei în energiei solară profitabilă. 

Desigur, experții companiei K & R vă vor sprijini și în alegerea locației potrivite pentru noul sistem fotovoltaic. În plus față de consultările extinse cu privire la lumina specifică a soarelui, energia radiațiilor și locație, veți primi în continuare sfaturi suplimentare intensive.

Cele mai importanți factori pentru succesul economic al sistemului fotovoltaic sunt: alegerea optimă a locației, montarea perfectă a modulelor fotovoltaice individuale și alegerea cei mai bune înclinație posibilă. Cu toate acestea, coordonarea ideală între modulele reale și componentele în ansamblu joacă un rol crucial. Alegerea profesională a modulelor fotovoltaice, în concordanță cu amplasarea instalației, aduce o contribuție semnificativă la succesul întregului proiect. De aceea, specialiștii companiei K & R acordă o atenție specială consultanței complete privind amplasarea optimă și potrivirea perfectă a sistemului fotovoltaic.

Da. Orice persoană are dreptul de a utiliza rezervele nelimitate de energie solară în beneficiul propriu. Electricitatea produsă de propriul sistem fotovoltaic este o energie ecologică. Energia solară poate fi, de asemenea, utilizată ca sursă de energie autonomă, contribuind astfel la independența față de companii.

Echilibrul dintre ratele de răscumpărare și autoconsum joacă un rol esențial în rentabilitatea unui sistem fotovoltaic dat, în special în acest context. Din acest motiv, Renewen-Eco K&R acordă prioritate acestui subiect. Echipa de experți va colabora cu dvs. pentru a dezvolta soluții profesionale adaptate nevoilor și circumstanțelor dvs.

În esență, generatorul de energie solară are două utilizări diferite, care pot fi, desigur, combinate:

  • Energia solară produsă în mod autonom este furnizată rețelei publice de către proprietarul sistemului fotovoltaic. În acest caz, proprietarul primește o plată corespunzătoare pentru cantitatea de energie electrică furnizată. Acest premiu este numit taxa de acceptare și este guvernat de Legea energiei regenerabile (EEG)..
  • Energia solară auto-generată poate fi utilizată și de către proprietarul sistemului fotovoltaic. În acest caz, proprietarul devine auto-consumator, în același timp, proprietarul instalației evită să cumpere energie electrică scumpă și convențională. Prin această abordare, producătorul beneficiază de independența energetică și de avantajele financiare ale autoconsumului.

Producție fotovoltaică, generarea directă de energie electrică cu ajutorul panourilor solare este, fără îndoială, una dintre cele mai ecologice metode de producere a energiei electrice pentru omenire. În același timp, energia electrică verde este una dintre cele mai importante surse de energie ale viitorului.

În timpul zilei, potențialul energetic disponibil în energia solară este practic inepuizabilă din punct de vedere științific și energetic. Compania K & R se străduiește în mod constant să optimizeze în continuare modalitatea ecologică de producere a energiei utilizând tehnologii inovatoare. Astfel, unul dintre obiectivele principale ale companiei este acela de a pune în practică această metodă de producere a energiei ecologic într-un mod durabil pe viitor.

Cert este că sistemele fotovoltaice produc în mod substanțial mai multă energie în cei 30 de ani de funcționare, decât s-a folosit în timpul fabricării lor și punerii în funcțiune. Cantitatea de energie produsă ulterior este complet lipsită de poluare dăunătoare pentru mediu.  În același timp, această energie electrică înseamnă o cantitate enormă de energie, de care mediul nostru, și astfel toți oamenii beneficiază.

Măsurile implementate în mod consecvent pentru optimizarea producției de energie au contribuit în mod semnificativ la îmbunătățirea recentă a balanței energetice a sistemelor fotovoltaice. Grupul de experți Renewen-Eco K&R este mândru că are o contribuție semnificativă la optimizarea procesului.

Generarea propriu-zisă de energie electrică se realizează într-un sistem fotovoltaic instalat profesional, fără a emite poluanți, zgomot sau alte efecte negative asupra mediului. Sistemul fotovoltaic asigură, de zeci de ani, energie ecologică, care nu necesită întreținere. Este o garanție al producției de energie durabilă și profitabilă, ceea ce duce spre un viitor pozitiv pentru omenire.

Celulele panourilor solare sunt cele mai mici unități de celule solare care pot transforma efectul fotovoltaic al soarelui în tensiune electrică. Cel mai frecvent utilizat material pentru celulele solare este siliciul. În funcție de structura materialului, se obțin diferite eficiențe.

Celulele solare monocristaline constau din cristale de siliciu de înaltă puritate care sunt obținute printr-un proces care necesită un consum ridicat de energie. Datorită procesului de fabricație, celulele solare monocristaline sunt mai scumpe decât celelalte celule folosite la panouri solare. Ele au, de asemenea, cea mai mare eficiență, care este între 15% și 18% în aplicațiile economice. În condiții de laborator sunt disponibile valori mult mai mari. Prin conectarea mai multor celulelor solare monocristaline rezultă  așa-numitele module solare care au o înaltă performanță..

O formă tipică de celule solare monocristaline este un pătrat cu colțuri rotunjite. Celulele solare monocristaline au o suprafață netedă și uniformă, de culoare negru albăstrui profund.

Celulele solare sunt cele mai mici unități de celule solare care pot transforma efectul  fotovoltaic a soarelui în tensiune electrică. Cel mai frecvent utilizat material pentru celulele solare este siliciul. În funcție de structura materialului, se obțin diferite eficiențe.

Celulele solare policristaline constau din mai multe cristale de siliciu, care apar sub formă de nisip de cuarț și prin încălzire, acestea intră în topitură. Ele sunt folosite pentru turnarea blocurilor, care, atunci când sunt solidificate, formează structuri cristaline de diferite dimensiuni, asemănătoare cu florile de îngheț din fereastră în timpul iernii. Blocurile sunt procesate într-o singură celulă pătrată. Sunt albăstrui, dar nu la fel de netede și nobile ca panourile solare monocristaline.

Diversitatea structurilor de cristal este din cauza defecțiunilor, absorbția luminii nu este posibilă până la maxim. Panourile solare policristaline au o eficiență mai scăzută decât cele monocristaline10-15 cu toate acestea, eficiența lor este foarte bună în raport cu energia utilizată în procesul de producție. Prin urmare, prețul celulelor solare policristaline este relativ ieftin. Aproximativ jumătate din celulele solare utilizate în prezent se bazează pe structura policristalină.

Echilibrul energetic al celulelor solare policristaline este de asemenea extrem de favorabil. Celulele solare policristaline produc energie care este utilizată pentru producerea lor de mai multe ori pe durata ciclului lor de viață și contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon în producerea lor de energie.

Galiu este un element care este din ce în ce mai mult utilizat în producția de celule solare monocristaline, policristaline și celulor cu peliculă subțire. Aceste panouri solare au avantajul că nu se bazează pe substraturi precum sticla sau aluminiul. Aceasta îmbunătățește posibilitățile de aplicare, de exemplu pe materiale textile. Celulele solare de galiu pot fi apoi cusute în rucsacuri sau alte recipiente și cu dispozitive de ghidare pot fi stații de încărcare.

În general, celulele solare subțiri cu galiu pot fi produse cu costuri de energie reduse și costuri de producție mai mici. Prețul mai mic, în care categorie de preț sunt incluse modulele policristaline, compensează eficiența mai redusă.

Deci, echilibrul energetic al celulelor solare cu galiu este mai bun decât cel al modulelor cristaline. Energia necesară pentru producerea lor este mult mai mică decât energia de galiu generată de modulul solar în timpul producerii energiei electrice.

Conform acestora, în vederea certificării calității de prosumator, dacă deții un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu putere instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum, trebuie să transmiți operatorului de distribuție din județul în care se află centrala următoarele informații/documente:

  1. a) informații privind echipamentele de măsurare a energiei electrice montate în instalațiile de utilizare, altele decât cele aparținând operatorilor de distribuție, şi caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice; trimite aceste informații odată cu dosarul instalației de utilizare întocmit de executantul acesteia.
  2. b) pentru persoanele fizice, declarația pe proprie răspundere din care să rezulte că accesezi/nu accesezi programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu. Trimite această declarație odată cu solicitarea de racordare a locului de consum și de producere;
  3. c) pentru persoane juridice, certificatul constatator, în original sau copie, emis de Oficiul Registrului Comerțului, cu informații complete care să reflecte situația la zi a solicitantului, prin care se dovedește că persoana juridică nu desfășoară ca activitate principală producerea de energie electrică; persoanele juridice nu trimit declarația de la punctul b). Trimite acest certificat odată cu solicitarea de racordare a locului de consum și de producere.

Pentru sistemele fotovoltaice, durata de viață de 25 de ani este o valoare medie, dar care poate depăși mult această valoare. Datorită dezvoltării continue în domeniul producției de energie solară putem realiza o durată de viață chiar mai mare. În prezent, producătorii oferă 10-25 de ani de performanță. În această perioadă, PVA va fi refinanțat printr-o schemă de compensare în cadrul Legii privind energia regenerabilă. În același timp, se asigură însă că soldul energetic al PVA să fie pozitiv, și anume: energia utilizată în sistemul de producție este mult mai mic decât energia pe care o produce. Aceasta include reducerea emisiilor de dioxid de carbon din producția de energie a combustibililor fosili, deoarece energia solară este complet ecologică.

 Deoarece durata de viață și funcționarea corespunzătoare a PVA durează zeci de ani, întreținerea sistemului este foarte utilă. Pe de altă parte, întreținerea regulată este necesar ca performanța PVA să nu fie afectat de impurități. PVA are un efect optic pe termen lung asupra casei și zonei înconjurătoare, de aceea este recomandabil ca designul să se potrivească cu mediul înconjurător.

Unul dintre cauzele cu cel mai mare impact asupra mediului sunt emisiile de dioxid de carbon, care este în mare parte cauzată de investițiile economice. Centralele electrice bazate pe combustibil fosil sunt între cei mai mari producători. Studiile arată, că în atmosfera Pământului dioxidul de carbon contribuie semnificativ la efectul de seră, la efectele negative ale schimbărilor climatice și la creșterea orificiului de ozon. Producția de energie solară nu are legătură cu extracția materiilor prime, care implică consumuri și costuri energetice foarte mari și afectează echilibrul naturii.

Lumina soarelui este gratis.

Catastrofele de la Cernobâl și Fukushima au dovedit riscul  energiei nucleare aparent alternative. Radiația atomică a regiunilor terestre întregi este cel mai periculos, mai ales din punct de vedere al mediului. Așa-numita tranziție de energie în România, a lămurit și faptul că energiile alternative, inclusiv energia solară pot echilibra într-un timp scurt capacitățile eliberate prin renunțarea  la industria nucleară.

Tehnologia solară este cea mai bună soluție pentru mediu, chiar și dintre energiile alternative. Hidrocentrala produce, de asemenea, energie fără emisii, dar absoarbe arii naturale mai mari, la fel ca energia eoliană. Cu toate acestea, energiile regenerabile sunt singura modalitate de a proteja mediul pe termen lung. Toți operatorii sistemelor solare contribuie la reducerea poluării și influențează pozitiv echilibrul energetic, deoarece sistemele solare generează întotdeauna mai multă energie decât este nevoie pentru a le produce.

Pe parcursul multor ani de funcționare a sistemului fotovoltaic este expus la o serie de efecte din partea mediului. Deși panourile solare, cu consistența bună și acoperirea de protecție, sunt foarte rezistente la intemperii și la presiune, ele pot fi desigur contaminate. Din același motiv ar trebui evitată umbrirea, care poate fi cauzată, de exemplu, prin creșterea copacilor în timp. Curățarea suprafeței de plante este una dintre sarcinile care trebuie să fie efectuată în mod regulat.

Aceasta ar trebui să includă o revizuire a conexiunilor din cadrul instalației și identificarea punctelor de risc pentru pierderea performanței. În orice caz, este mai bine să angajați o companie profesională pentru întreținere. În cele mai multe cazuri, acest lucru are un efect mai favorabil asupra condițiilor de garanție și de asigurare. Desigur, costul întreținerii anuale al PVA variază în funcție de dimensiune. De obicei, costul pe an este de aproximativ 0,5% din valoarea investiției.

Dacă doriți să reacționați rapid la pierderea de energie, puteți instala așa-numitele șiruri de caractere în sistemul dvs., care pot afișa și localiza o cădere de putere mai mare de 2%. Aceste sisteme sunt completate cu software speciale, și depind de dimensiunea sistemului.

Sistemul de energie solară nu este doar o investiție valoroasă, care trebuie să fie păstrată cât mai mult posibil, dar poate fi considerată o sursă constantă de valoare adăugată. Imediat observați în portofel dacă este o zi cu performanțe sub medie sau dacă apare o eroare. Prin urmare, întreținerea sistemului este foarte importantă.

Pentru a menține PVA, este important să știți cum să-l întrețineți și ce echipamente specifice sunt necesare. Curățarea panourilor solare este unul dintre lucrurile pe care mulți proprietari le pot considera în continuare cheltuieli auto-finanțate, și dacă se gândește la echipamente de comenzi și control, precum instalarea casetelor cu șiruri, ca să nu mai vorbim de instalarea software-ului aferent, proprietarul PVA trebuie să calculeze dacă aceste achiziții sunt rentabile.

Cel mai bine este să încheiați contractul de întreținere cu producătorul sau cu un expert local competent. Aceasta asigură inspecția și întreținerea periodică a instalației și chiar și în caz de urgență este disponibil o persoană de contact, care vă poate oferi asistență imediată. Încheierea unui contact de întreținere vă asigură siguranță. Costul anual al acestui contract este de aproximativ 0,5% din investiție, dar garantează rentabilitatea PVA și, mai presus de toate, o durată lungă de viață.