You are currently viewing Funcționarea simplificată al invertorului

Funcționarea simplificată al invertorului

Funcționarea simplificată al invertorului

Invertorul este una dintre cele mai importante echipamente ale sistemului solar, fără invertor nu am fi cu adevărat capabili să utilizăm energia electrică generată.
Deoarece curentul generat de celule este curent continuu, iar aparatele de uz casnic, instalațiile pe care le utilizăm, sau adaptoarele acestora folosesc curent alternativ, astfel nu este posibilă utilizarea directă.
Invertorul este acel dispozitiv al sistemelor solare, care transformă curentul continuu în curent alternativ, care este utilizat în rețea.
Acest lucru se datorează faptului, că senzorii din dispozitiv monitorizează constant curentul din rețea, pentru a regla energia electrică convertită.
Astfel, rezultatul final va fi curent electric standard de rețea, de 50 Hz, AC tensiune de ieșire 230 V, care poate fi utilizat intern sau care poate fi alimentat din nou în rețeaua de utilități.
Aici ajungem la următorul punct important, deoarece aceste două utilizări necesită invertoare

Invertor pentru alimentare rețea

După cum sugerează și numele, acest tip de invertor este legătura dintre rețeaua de utilități electrice și panouri solare.

 O problemă, că atât puterea, cât și tensiunea electricității produse de panourile solare sunt foarte variabile, ceea ce înseamnă că nu sunt deloc potrivite pentru intrarea în rețeaua de utilități publice.

Prin urmare, așa cum am mai menționat și anterior, senzorul invertorului monitorizează constant curentul din rețea și  sesizând modificările, reglează energia solară convertită pe care o transmite sistemului.

Este recomandabil ca panourile solare să fie conectate în serie, în mai multe grupuri, pentru o eficiență maximă

Unele invertoare au, de asemenea, 2-3 circuite de urmărire al punctelor de operare, ceea ce înseamnă că se pot conecta mai multe grupuri de panouri solare.

Cu toate acestea, deoarece panourile solare conectate într-un grup trebuie să fie întotdeauna în aceeași poziție, trebuie să se acorde o atenție atentă înclinării corecte, pentru a evita acoperirea.

Deoarece panourile solare cu performanțe neuniforme degradează eficiența celuilalt, deci, dacă există o oarecare diferență, atunci este indicat să le grupați pe cele diferite într-un alt grup.

În funcție de proiectarea rețelei, puteți utiliza invertoare monofazate sau trifazate, după necesitate, dar putem folosi și trei invertoare monofazate, dar acestea sunt mai puțin economice.

În plus, puteți alege între invertor cu transformator și invertor fără transformator.

De invertoarele cu transformator este nevoie în primul rând pentru celulele solare cu strat subțire, dar transformatorul reduce ușor eficiența (cu câteva procente), dar pentru celulele solare policristaline sau monocristaline actuale această componentă nu mai este necesară.

Invertoarele cu transformator pot funcționa cu o eficiență de aproximativ 95-96%, în timp ce invertoarele fără transformator pot funcționa cu o eficiență de 96-98%.

Invertoare Off-Grid

Și la sistemele Off-Grid invertorul are funcția de conversare, însă aici convertește curentul continuu direct din baterii în curent alternativ utilizabil.

Cu siguranță, merită să analizăm care sunt performanțele consumatorilor conectați la rețeaua închisă, deoarece acest lucru poate cauza probleme.

Pentru sistemele Off-Grid există câteva tipuri care produc „semnale sinusoidale modificate”, care în locul unei curbe sinusoidale în stare constantă a curentului de rețea  mai degrabă, dau un semnal pătrat, sau poate chiar trapezoidal.

Singura explicație pentru aceasta este că este mai ușor de produs.

Cu toate acestea, acest lucru poate fi dăunător dispozitivelor, motiv pentru care este important să analizați cu atenție invertorul pe care îl achiziționați, și să cumpărați un produs de calitate, cu o garanție îndelungată a producătorului.

La urma urmei, un produs „no name” poate să fie mai ieftin, cu toate acestea, nu îl primiți cu o garanție a producătorului pe mai mulți ani pentru reparații, înlocuire, în plus, nu este sigur că eficiența sa nu va începe să scadă drastic după o perioadă scurtă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?